יום רביעי, 29 ביולי 2020

מהו מחליף חום?



מחליף חום הוא מעין צינור שמעביר חום למטרות קירור או חימום או עבור יצירת אנרגיה. סוגי מחליפי חום יימצאו בימינו בשימוש תדיר במגוון ענפים בתעשייה ולצרכים שונים. לצורך המחשה ניקח את הדוגמא שרובינו מכירים –הרדיאטור שטמון שאנחנו מחזיקים בתוך הרכב שלנו הינו מחליף חום שתפקידו להעביר חום מהמים החמים לכיוון האוויר.



יש מבנים שונים של מחליפי חום כשחלקם באים כמחליפים שמכונים סגורים וחלקם יהיו מחליפי חום שמכונים  - פתוחים. כמו כן, יש מחליפי חום שמכונים מחלפים 'מחדשים'. מלבד הרדיאטור ברכב, נעשה שימוש רב במחליף חום גם במתקני תעשייה, אולם השימוש העיקרי והמוכר ביותר לרובינו, הינו חימום המים באמצעות דודי קיטור ושמש. במאמר זה נרחיב אודות מחליף חום ועל שימושם בתעשייה.



מחליפי חום סגורים ופתוחים

מחליפי חום מגיעים בדגמים ובצורות שונות. הסוג הראשון של מחליף חום הינו מחלף סגור. בסוג זה של מחליף חום לא קיים מגע בין הזרמים שבגוף הזורם האחד ובגוף הזורם השני, בעוד שבסוג השני - מחלף פתוח, מתאפשר מגע בין שני הגופים. הסוג השלישי הינו מחליפי 'חום מחדשים', אלה יבצעו את הפעולה בצורה של יניקת חום מגוף אחד ושמירה עליו, ורק לאחר מכן יועבר החום שנשמר לגוף השני, במטרה לשנות את הטמפ' המצויה בו. 



עוד שימושים במחליפי חום

כפי שכבר צוין, נעשה לא מעט שימוש במנגנון זה של מחליפי חום וכמעט בלי מאמץ נצליח לזהות אותו בחימום בריכה, חימום של פלטה חשמלית, בציוד של מטבחים גדולים, בחימום של אמבטיה ובחללי רחצה ועוד. בנוסף, מחליפי חום ישמשו אותנו בתעשיית התעופה והחלל, בכל מערכות מיזוג האוויר, בתעשיית הרכב והמכונות, בייצור תרופות, בניתוב שפכים ועוד. 

שני סוגי מחלפי חום

שני הסוגים העיקריים של מחליפים הינם - מחלף מסוג אוויר ושמן ומחלף מסוג מים ושמן. את סוג מחלף החום שמבוסס על אוויר ושמן אפשר למצוא במגוון של מידות וגדלים. המחלפים יגיעו עם יכולת ספיקה שתשתנה ותימדד לפי ספיקה של ליטר אחד לשישים שניות. בנוסף, מחליפים אלו ייבדלו וימדדו בהתאם ליכולת סילוקו של החום, שאותו מודדים ביחידה של קו"ש. מחליפים אלו יגיעו בדגם של מחליף כפול. מחליפים מהסוג של מים ושמן ייבדלו האחד מהשני וימדדו לפי ספיקה של ליטר לשישים שניות וגם בהתאם ליכולת  פיזור החום, שבמצב זה נמדד לפי כוח סוס.

ניקוי מחלף חום

לאחר פעילות ממושכת של מחלף החום, עשויה להופיע אבנית בדפנותיו של המחלף שאותה כאמור צריך להסיר. אבנית בפנים מחליפי החום יכולה לגרום בצורה ישירה לפגיעה בפעילות החלפת החום, מכיוון שאבן גורמת לבידוד ולא תאפשר זרימה נקייה של החום. בצורה עקיפה הצטברות אבנית במחלף חום תפגע בהוצאות אנרגיה באופן שיידרש לשם כך כמות מסיבית של אנרגיה כדי להשיג את החלפת החום המבוקשת. כדי  להחזיר את מחלף החום למצבו הראשוני, כשהחלפת חום מתבצעת בצורה טובה, חשוב לעשות ניקוי של מחלף חום, על ידי ניקוי כימי או באמצעות ניקוי מכני.



רכישה של מחליף חום



ספקים בינלאומיים ייצרו את מחליפי החום שאותם מייבאים לארץ באמצעות חברות יבוא. מומלץ לרכוש מחליף חום אך ורק מספק מורשה וכשעל המכשיר עצמו יהיו מסומנים כל תווי התקן של מדינות אירופה, ארצות הברית וגם של ישראל. כל ספק ממנו תרכשו את מחליף החום חייב להכיר את המכשיר, לדעת לייעץ לכם בהתאם לכל צורך ולהסביר לכם על אופן השימוש בו.

לפרטים נוספים: היכנסו

יום שלישי, 21 ביולי 2020

חיסכון באנרגיה


חיסכון באנרגיה
כל עסק או ארגון שואפים לחסוך ככל הניתן בעלויות כדי למקסם רווחים. חיסכון באנרגיה הוא אחד הדברים שמאפשרים חיסכון משמעותי ביותר בעלויות ולכן בתי עסק רבים פונים להתייעלות אנרגטית וחוסכים במשאבים



קיבוצים, מפעלים, מוסדות ועוד רבים אחרים כבר הצטרפו למעגל ייעול האנרגיה והחסכון. חסכון במשאבים מאפשר לעסק להוציא פחות ולקבל יותר במינימום מאמץ מצד הארגון. חסכון זה מתאפשר בעיקר בעזרת שילוב כלים וטכניקות שבעזרתם ההוצאה על האנרגיה קטנה. צמצום תהליכי בערה בעזרת השמה של טכנולוגיות מתקדמות יחד עם שילוב של ניקוי האבנית כדי להגיע לשימוש אופטימלי, שדרוג דודי קיטור קיימים והשמת תוכנית כוללת לייעול התפוקה מאפשרים כולם יחד לכונן חיסכון באנרגיה בדודים.



מכשור ישן מוסר ובמקומו מותקנים דודים חדשים חסכוניים הרבה יותר מאלו הישנים. הדודים החדשים מפקדים טוב הרבה יותר ונועדו לחסוך עלויות. נוסף על כך ניתן לנקות מאבנית דודי קיטור ישנים ולחבר מגנטים להוצאת האבנית כדי לשפר את תפוקת הדודים. רק חברה מקצועית בתחום תוכל לאפשר שדרוג וייעול של כל דוד קיטור. רק לאחר טיפול של חברה כזאת יהיה ניתן לגרום לדודים לעבוד בהספק טוב הרבה יותר. פעולות אלו מאפשרת ייעול של האנרגיה המושקעת לצורך הפעלתם ותפעולם של הדודים.



מה גורם לדודים לזלול אנרגיה?



למעשה, הגורם המשמעותי ביותר שמונע חיסכון באנרגיה בהפעלת דודים הוא האבנית. זאת מצטבר בתוך הדודים וגורמת לירידת התפוקה שלו, מה שמצריך אנרגיה רבה הרבה יותר על מנת לחמם. האבנית חוסמת את החימום והסרה שלה או מניעתה מראש הם הגורם המרכזי לייעול של המערכות וליצירת חסכון קבוע באנרגיה הנדרשת להפעלתם.



לכן פותחה שיטה של שימוש במים רכים. אלו, נקיים לחלוטין מאבנית מה שמאפשר לדוד לעבוד בצורה מיטבית ללא יצירה של אבנית מראש. כך למעשה אפשר להימנע מראש מכל הבעיות הנלוות לאבנית שנוצרת בדודים. חברות שמבצעות חיסכון  מקצועי באנרגיה ינקו את הדודים הקיימים מאבנית ויחליפו אותם לכאלו שיכולים לעבוד בעזרת מים רכים. כך מתאפשר חסכון אדיר לאורך זמן ולטווח ארוך. מה גם שנחסכות הוצאות עתידיות של ניקוי אבנית בדוד, מאחר והיא איננה נוצרת מחדש.

קיטור מים כדרך לחסכון 



פתרון נוסף שמשתמשים בו בתעשייה ובמפעלים רבים הוא מעבר לשימוש בקיטור מים.  חיסכון באנרגיה מתאפשר מאחר וקיטור זה איכותי ויעיל הרבה יותר מחימום בעזרת דודים רגילים. שימוש נכון בטכניקה זאת מקטינה משמעותית הוצאות על חימום ועל דודים ומאפשרת חסכון בהוצאות ובאנרגיה שמושקעת. נוסף על אלו, הקיטור נחשב ידידותי הרבה יותר לסביבה מאחר והוא חוסך משמעותית באנרגיה הנדרשת. חשוב לעבוד מול חברה שמבינה היטב בכלי הקיטור מאחר ועבודה לא נכונה בעזרתו יכולה לגרום לבעיות בעתיד.

לסיכום, חיסכון באנרגיה הוא אפשרי ואפילו שקל להשיגו בעזרת חברה מקצועית בתחום. רצוי מאוד לבחור חברה אמינה ותיקה ואיכותית שתוכל להבטיח שהתהליכים להשגת המטרה יתבצעו על הצד הטוב ביותר. החסכון הוא פתרון יעיל במיוחד לאורך שנים קדימה ולכן ההוצאה היא כדאית. זה לא המקום לחסוך וצריך לבחור חברה שיודעת היטב מה היא עושה.

המאמר באדיבות - קיטור (אחזקות) בע''מ